GLOBAL PRO GALLERY
Tetsuro Shimizu
Tetsuro ShimizuJapan
Geboren in Yokohama City in 1975. Nadat Shimizu was afgestudeerd van het Nippon Photography Institute, heeft hij drie jaar als assistent van de fotograaf Toshinobu Takeuchi gewerkt. Op 23-jarige leeftijd is hij als freelancer aan de slag gegaan. Hij houdt zich bezig met meerdere soorten fotografie, van natuurfotografie en momentopnamen tot documentairefoto's met een uniek uitgangspunt. Enkele van zijn fotocollecties zijn CHANGE, New Type, Tadpoles' Genetic Memory (Otamajakushi Genetic Memory), Track (Wadachi ), Tokyo Crows (Tokyo Karasu) en het foto-essay Journey on Horseback - The Journal of a Photographer Covering Mongolia for 20 Years (Umatabi - Mongoru 20 Nenkan Shuzai Shita Shashinka no Kiroku). Hij organiseert veel individuele exhibities. Shimizu heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder de eerste plek bij de Yonosuke Natori Photography Award, de Newcomer's Award van de Photographic Society of Japan van 2014 en de Sagamihara Photography Newcomer Honorable Mention Award van 2016. Hij is lid van de Japan Professional Photographers Society en doceert parttime aan de fotografiefaculteit van de College of Art, Nihon University.
Ik selecteer een profiel op basis van hoe ik mij die dag voel en begin dan met fotograferen. Op sommige dagen ben ik tevreden met de voorgeprogrammeerde instellingen voor kleur en monotoon en op andere dagen pas ik de instellingen liever aan mijn eigen voorkeuren aan. Ik twijfel nooit over de instellingen als ik een compleet beeld heb van wat ik wil vastleggen, maar het werkt niet altijd zo. Er is echter geen reden om het proces te haasten. Het voordeel van een compacte systeemcamera is de mogelijkheid om tijdens het fotograferen de resultaten te controleren via de zoeker en het achterscherm. Soms krijg ik ideeën voor de volgende opname en dan weet ik al welke instellingen ik moet gebruiken. Terwijl ik de instellingen wijzig, wordt het beeld in mijn hoofd steeds duidelijker.
Wat ik interessant vind aan monotone profielcontrole is de mogelijkheid om filmkorreleffecten toe te voegen, de kleur aan te passen en de kleurenfilm op de camera zelf in te stellen. Toen ik op de fotografieschool zat, bevestigde ik bij monotone opnamen altijd een geel of oranje filter op de camera. Ik deed dit om contrast toe te voegen tijdens het fotograferen zodat het afdrukken eenvoudiger was. Maar ik vond het eerlijk gezegd niks om een prima lenskwaliteit te verpesten door ruis aan de opname toe te voegen. Dankzij de mogelijkheid om tijdens de opname met behulp van camera-instellingen elk gewenst effect toe te voegen en de beelden te controleren, kan de fotograaf het beeld onbezorgd en met vertrouwen maken. Ik weet zeker dat de meeste mensen verbaasd zullen zijn over het feit dat dit allemaal onbewerkte foto’s zijn.